2013. január 9., szerda

Magyar nagyvárosok: Szombathely, SzG3

Vissza a főoldalra (katalógus)

Magyarországról szóló egyéb részletesebb beszámolók:

végig a Rába (Raab) mentén
magyar nagyvárosok: Szeged
arborétumok, botanikus- és füvész kertek Magyarországon
az Őrség és közvetlen környéke
skanzenek, ipari skanzenek, szabdtéri múzeumok, tájházak Magyarországon
magyar városok: VisegrádFOTÓALBUM
Batthyányok földjén
- Várak, kastélyok, várromok Magyarországon

Ha az igazat akarjátok hallani, eddig eszembe sem jutott magyar városról nagyobb, összefoglalóbb bejegyzést írni, de ezen az álláspontomon pont Szombathely változtatott.
Történt az, hogy hivatalos ügyeim miatt mostanában elég sokszor voltam itt és igencsak meglepődtem, hogy ilyen minőségben is lehet "tartani" egy magyar várost. Tiszta, karbantartott, élhető, sok park, látnivalók meg sok egyéb dolog okozta ezt a változást. Miután nem hivatalos leírást írok a városról, ezért csak néhány szóban intézem el a dolgokat, inkább a fényképekkel mutatom be az egészet. Azért a végén néhány attraktívabb célpontot azért részletesebben is bemutatok. Remélem nem sok minden marad ki és ha igen, akkor ezeket remélem mielőbb pótolni tudom (erre vonatkozóan kérnék ötleteket).



Kezdjük a sétánkat a belváros kellős közepén, a Főtéren:
Ez egy hosszan elnyúló, háromszög alakú tér amelyet több irányból jól kiépített kerékpár út hálózat szegélyez (itt kell elmondani, hogy Szombathelyen rengetegen kerékpároznak, de van hol). A teret szépen felújították, található itt szökőkút, virágok, az egésznek nagyon kellemes az összhatása. Sokan sétálnak itt, találkozó helynek is kitűnő.

 a Főtér
 a Főtér
a Főtér
 kerékpár utak a Főtéren
 a Főtér
 szökőkút a Főtéren
 szökőkút a Főtéren
a Főtér 
a Főtér

Ha a fenti képen láthat leghátsó épületig elsétálunk, akkor eljuthatunk a Savaria térre. Itt több szobor is található, ezek közül az egyik legérdekesebb az amelyik Szent Márton püspököt ábrázolja, amint köpenyét átadja egy koldusnak.

 a Savaria tér
 Szent Márton püspök odaadja köpenyét egy koldusnak

A tér másik oldalán található a ferencesek temploma, ha ennek a háta mögé kerülünk, ott található az Assisi Szent Ferenc kollégium.

a ferences templom
a ferences templom
az Assisi Szent Ferenc kollégium

Ugyancsak a téren található a Pannónia ház:

a Pannónia ház

A Főtérre több kisebb köz is becsatlakozik:

a Belsikátor

Ha a Savaria tér felől tovább megyünk a Főtér felől jövet, Szombathely egyik gyöngyszemére bukkanhatunk, amit autóval könnyen elvéthetünk: ez a Gyöngyös patak. Ritka, hogy egy patak nem gátak közé szorítva megy keresztül egy településen. Szinte eredeti, szabályozatlan kinézete van, élvezet végigmenni a partján, ahol helyenként szintén kerékpárutak húzódnak. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a Kámoni Arborétumon is átmegy valóban egy gyöngy(ös)szem ez a patak. Van egy másik is, a város nyugati oldalán fut végig, ennek zöme a jól ismert csatorna formájú mederben fut (az a Perint).

 a Gyöngyös patak, partján kerékpárúttal
 a Gyöngyös patak, partján kerékpárúttal
a Gyöngyös patak

Ha a Szelestey László utcánál balra kanyarodva elhagyjuk a patak nyomvonalát, a Március 15-e térre jutunk, itt ízelítőt kapunk a szocreál építési stílusból. 

 a Március 15-e tér
a Március 15-e tér

Most egy rövid időre térjünk vissza a Főtérre és most a szélesebbik végénél (Széchenyi István úton) hagyjuk el azt. Ekkor könnyen eljuthatunk a Püspöki Palotához és a Székesegyházhoz. Püspöki palotában egyházi gyűjtemény található. Ugyanitt található a nagyon szép Megyeháza is.

 a Székesegyház
 a Megyeháza
a Püspöki palota

Ha innen tovább a Hollán Ernő utcán megyünk tovább, néhány száz méter után elérünk a Smidt Múzeumhoz. A múzeumot Zichy Ferenc püspök építtette Mária Terézia jóváhagyásával gimnáziumnak. Az iskolában száz éven át tanítottak, de volt nyomda is itt. 1968-ban dr. Smidt Lajos gyűjteménye kapott helyett itt. Állandó kiállítások: az alapító emlékezete, régiségtár, hadtörténeti kiállítás, könyvgyűjtemény.

 a Smidt múzeum
a Smidt múzeum

Tovább haladva a Hollán Ernő úton, óhatatlanul belebotlunk a szintén szocreál (és szerintem igen ronda) a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ épületébe. A környezetében viszont szintén felbukkan egy a sok szombathelyi parkból.

Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ

Ha még tovább megyünk ebben az irányban, némi kis irányváltással, könnyen megtalálhatjuk Szombathely színházát: ez a Weöres Sándor színház. 
2010-ben nyílt meg Szombathely első önálló társulattal rendelkező színháza, minden modern színházi kellék- kel felszerelve. Röviden: nekem tetszik (itt nagyon jól áll ez a modern stílus, ami nekem nem tetszik az Iseum- nál)

 a Weöres Sándor színház
 a Weöres Sándor színház
a Weöres Sándor színház

Szombathelynek több jó szállodája van, de mindenképpen a leghíresebb a Hotel Claudius (a csónakázó tóhoz közel található, igen jó és szép helyen).

a Hotel Claudius

Ha valaki vasúttal érkezik, könnyen észre veheti, hogy mi a különbség egy MÁV és egy GySEV pályaudvar között. A főépület gyönyörűen fel van újítva, nincs graffiti, a peronok, vagonok tiszták, ilyennek kellene lennie az összes vasúti állomásnak, pályaudvarnak. Az állomást a MÁV is használja, de rendszeresen felbukkannak az ún. "Repcevasút" szerelvényei, mozdonyai, motorvonatai (nem mind repceszínű!).

 a szombathelyi pályaudvar
a szombathelyi pályaudvar
egy 247-es Jenbacher a GySEV színeiben

És most lássunk néhány fontosabb helyet részletesebben is:

- az Iseum Savariense és közvetlen környéke:


Viszonylag régen jártam korábban Szombathelyen, így ahogy az időm engedi, felkeresem a már korábban meglátogatott helyeket. Egy ilyen régebben is már meglátogatott hely az Iseum (újabban Iseum Savariense). Hát ez az első, ami nem igazán nyerte el a tetszésemet. Először talán 1970 környékén láttam, egy klasszikus romkert formájában. Jelenleg úgy néz ki, hogy túl vagyunk egy uniós felújításon (több, mint 1 milliárd Ft!) és ezzel "sikerült" egy olyan steril valamit létrehozni, ami esetében (kizárólag saját véleményem) én úgy érzem, hogy a kevesebb több lett volna. Az látszik, hogy igen sok pénz lett bele ölve, de szerintem pont az életet hagyták ki belőle. Pedig az elhelyezkedése nagyon jó, a Főtértől kb 3-4 perc alatt el lehet ide jutni, de nekem nagyon rideg az egész. Az egész abból indult ki, hogy az első állapotot nem tartották korszerűnek és még valami állagromlás is volt benne. Ettől még lehetett volna valamivel élettel telibb dolog. Meg ráadásul egy olyan valaki vagyok, akit egy Lapidárium (kőtár) nem igazán tud lázba hozni, legyen az akármilyen modern. Na ennyit az Én véleményemről. Azért aki akarja, nézze meg. Az Iseum mellett található a Képtár épülete, annak végigfutó teraszáról készítettem a fényképek zömét, mert éppen valami rendezvényre készülés miatt a terület zárva volt. Az Iseummal szemben található a Bartók terem és a Zsinagóga (ami persze ugyanaz, csak kívülről ez nem derül ki). Szombathely a Bartók kultusz egyik fellegvára. A Bartók Béla nevét viselő hangversenyterem ad otthont a Savaria Szimfonikus Zenekar próbáinak és fellépéseinek. A félreértés abból adódhat, hogy a név nem a Zsinagógán szerepel, hanem agy mellette lévő, vele egybeépült modern épületen. Ettől persze maga a Bartók terem a Zsinagógában található. Maga a Zsinagóga egyike az első tornyos zsinagógáknak. A zsinagógát Ludwig Schöne bécsi építész tervei alapján 1880-ban építették. Hangverseny teremmé 1975-ben alakították át. Az egyik legjobb akusztikájú koncertteremnek tartják. Az újabb felújítás 2007-ben történt, ettől fogva egy európai színvonalú koncertterem áll a közönség rendelkezésére. Persze a Zsinagógát célszerűbb először kívülről szemrevételezni ( belül meg úgyis csak a koncertek idején tudnánk nézelődni), laikusként nekem tetszik a helyreállítás minősége. A nyers tégla felületek, a tornyok, a hagymakupolák igen reprezentatív külsőt kölcsönöznek a Zsinagógának.

 Iseum Savariense
 Iseum Savariense
 Iseum Savariense
 Iseum Savariense
 Iseum Savariense
 Iseum Savariense
 Iseum Savariense
Iseum Savariense
a Képtár
a Bartók terem
 a Zsinagóga (a Bartók terem)
 a Zsinagóga (a Bartók terem)
 a Zsinagóga (a Bartók terem)
 a Zsinagóga (a Bartók terem)
 a Zsinagóga
 a Zsinagóga (a Bartók terem)
a Zsinagóga (a Bartók terem)

- a csónakázó tó és közvetlen környéke:


Mint azt már írtam, Szombathely igen kellemesen meglepett, szép, gondosan karbantartott, jó a levegője, látszik, hogy van gazdája. Az is kiderült közben, hogy nem csak az Alpok felől jön a jó levegő, hanem igen sok és szép park is található itt. Ezek közül a legszebb és a leglátványosabb a csónakázó tó, ezért adtam ezt a címet ennek a beszámolónak.
Igazából két tó ez, az egyik a csónakázó tó, ez a nagyobbik, majd utána következik a horgász tó (ennek a partján található a Múzeumfalu). Ám számos sok és szép park található ezeken kívül is itt.
Ezek közül az egyik rögtön a csónakázó tó mellett található, benne egy domb tetején egy emlékművel, amely az alakja alapján akár egy ex. szovjet vagy felszabadulási emlékmű is lehetne, de ahogy utána néztem az interneten, egyszerűen csak emlékműként szerepel. Ezt igencsak méltányolom, mert nem kell azonnal valamit csak azért lebontani, mert az előző rendszerben valamilyen politikai célt szolgált, adni kell egy viszonylag semleges funkciót neki - emlékmű - és had maradjon. Szerintem nagyon jól mutat, nincs vele semmi baj. A parkot éppen munkások gondozták, amikor ott voltom, ez a korábban már felvetett problémámra is megadja a választ: nem elég csak valamit megcsinálni, azt gondozni is kell, különben nagyon hamar lepusztul! Hát itt nem!
Az emlékműnek otthont adó dombtól nem messze kezdődik a csónakázó tó. A csónakokat a tó közepén található sziget végén lehet kibérelni (van itt csónak és vízibicikli is). A szigetre egy hídon keresztül lehet átjutni. A tóban rengeteg vadkacsa található, sokan közülük ott alszanak a tó partján, nagyon szelídek. A tó is gyönyörű, szebbnél szebb fákkal van körülvéve.
Természetesen sokkal több park található itt, vagy hogy a Kámoni arborétumot ne is említsem, amelyek nagyon széppé és jó levegőjűvé varázsolják Szombathelyt, csak itt most ezeket mutattam be kedvcsinálóként.
Hogy ezek közöl is legalább egyet bemutassak, feltettem ide két képet az Ezredév nevű parkból is.
Szóval Szombathely belvárosát és annak közvetlen környezetét leszámítva az egész helynek van egy kertvárosi hangulata, ami nagyon kellemes benyomást tehet az utazóra.

 az Emlékmű
 az Emlékmű parkja
 az Emlékmű parkja
 az Emlékmű
 a csónakázó tó
 a csónakázó tó
 a csónakázó tó
 a csónakázó tó
 a csónakázó tó
 a csónakázó tó
 a csónakázó tó
  Ezredévi park
 Ezredévi park
a horgász tó

a Vasi Múzeumfalu:


Szombathely másik nevezetessége a Vasi múzeumfalu, amely a 2. skanzen volt Mo-n. Megtalálni viszonylag nehéz, mivel a horgásztó ÉNY-i csücskében van, viszont a tájékoztatás eléggé nehézkes. Van ugyan irányító tábla, de a barna színe miatt gyakorlatilag észrevehetetlen. Ha valaki a Bartók Béla körúton autózik észak felé, akkor az emlékmű után rögtön forduljon balra és a csónakázó tó partján végigmenve eljut a skanzen parkolójáig. Ha elvétitek ezt a bejáratot, akkor hatalmasat kerülve lehet csak visszajutni ide. 
A skanzenben vasi paraszti építészetet mutatnak be. Jelenleg 2 egység készült el többé-kevésbé: az Utcasor és a Szőlőhegy. A magyarlakta területeken kívül bemutatják a szlovén, horvát és német területek építészetét is. Szinte minden alaptípus megtalálható: szegény- közép- és jómódú paraszti, kisnemesi, boronafalú, talpas-vázas, föld, tégla, föld típusú házak, melyek közül több be is van rendezve, eredeti bútorokkal, felszereléssel. 
Már élő tervek vannak a múzeumfalu továbbfejlesztésére. 
Ha belefér az időbe, érdemes megnézni!


 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
Szombathely, Vasi múzeumfalu 
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
 Szombathely, Vasi múzeumfalu
Szombathely, Vasi múzeumfalu, tóka

- a Kámoni Arborétum:


Amilyen kellemes meglepetés volt Ausztriában Fürstenfeld olyan volt Szombathely is Mo-n. Ilyennek kellene lennie a többi magyar városnak is, akkor (legalábbis ilyen tekintetben) nem látnám túl sötétnek a jövőt. Miután egy beszámolóban igencsak hosszú lenne összefoglalni a helyet, így itt is belebonyolódok a részletekbe. Mint azt már jóval korábban már írtam (mivel nem titok), hogy az első diplomám az erdőmérnöki, így Szombathellyel kapcsolatban is a Kámoni arborétumot fogom első helyre venni. Ha sommásan akarnám összefoglalni a dolgot, akkor egyszerűen azt mondanám: gyönyörű. Mert tényleg az. Látszik, hogy fejlesztik, karbantartják, világos koncepció van a vizes részek üzemeltetésére, stb. 
A városból könnyű kitalálni, a buszpályaudvartól kb. 200 m-re É felé megy a Paragvári út, ezen kell addig menni, amíg a feliratos nyíl jobbra nem mutat (nem túl feltűnő). Itt egy normális parkoló van (ingyenes) és itt található az arborétum bejárata is (egy új, modern épület, de nem illúzióromboló, jól eltalálták). A nevéből következően ez egy dendrológiai gyűjtemény, a különféle fákra szakosodtak. Magyarul egy fagyűjtemény. Ebben a tekintetben viszont Mo-n a legfajgazdagabb (kb 3000 fafaj). Az arborétum szélén folyik (de még belül) a Gyöngyös patak, ennek a vizét használják fel a kis tavak átöblítésére. A patakot szépen felduzzasztották, így van esése a víznek, hogy mozogjon. E miatt viszont szépen átmossa a kis tavakat, ezt sok arborétumban ill. botanikus kertben nem csinálják komolyan, így az ottani tavak sok esetben el algásodnak, mocsarasodni kezdenek, látszik rajtuk a leromlás jele. De nem itt! A tavacskák között kis erecskék csordogálnak. Pazar látvány az egész. 
Ez egy olyan hely, amelyet csak ajánlani tudok megtekintésre!
P.s.: természetesen több fénykép készült, ide csak ennyit tettem fel, a többi megnézhető webcím felől indulva az egyik panoramio címemen (ezt csak azért adom meg így, mert hátha a többibe is belenéztek-egy kis egoizmus!).  

 a bejárat, Ökoturisztikai központ
Kámoni arborétum 
 Kámoni arborétum, a Gyöngyös patak
 Kámoni arborétum, az információs tábla
 Kámoni arborétum
 Kámoni arborétum
 Kámoni arborétum
 Kámoni arborétum
Kámoni arborétum 
 Kámoni arborétum
 Kámoni arborétum
 Kámoni arborétum
 Kámoni arborétum
 Kámoni arborétum
 Kámoni arborétum

Az arborétum mellett (annak DK-i sarkánál) mégy egy szép helyet találtam, ez a 

- Saághy István Erdészeti Információs Központ:



Szombathelyről nagyon nehéz új témát találni, de most sikerült. Ez az Erdészeti Információs Központ.
Igazából ez egy egyveleg, mivel az erdészetnek is vannak itt hivatalos helyiségei, de végül is egy nyitott hely, amely látogatható.
Az arborétum DK-i csücskéhez csatlakozik, de soha nem volt annak része. Ha jól tudom, a terület eredeti neve Méheskert volt. Itt volt megtalálható a Saághy féle faiskola is. A terület 2007-ben került az Erdőgazdaság tulajdonába. Ekkor kezdődött meg a terület rendbetétele (korábban nagyon elhanyagolt volt!) és egy szép modern épületet is felhúztak a központban. Itt konferenciaterem, kis vadászati bemutató hely is található. Maga a park olyan, mint egy kis arborétum, ami persze ilyenkor télen nem annyira látszott. A parkban bemutató tanösvények futnak, valamint szétszórva mászókák is vannak, így a kisebbek is élvezhetik az itteni látogatást. Szerintem kisgyermekeseknek ideális, szép hely, gondolom egészséges levegővel, fákkal, játékokkal, még egy kis tóval is. Fontos: az egész évben, minden napon nyitva van!

 Saághy István Erdészeti Információs Központ, a bejárat
 Saághy István Erdészeti Információs Központ, az információs tábla
 Saághy István Erdészeti Információs Központ
 Saághy István Erdészeti Információs Központ, kis tó befagyva
 Saághy István Erdészeti Információs Központ
Saághy István Erdészeti Információs Központ
Saághy István Erdészeti Információs Központ
 Saághy István Erdészeti Információs Központ
 Saághy István Erdészeti Információs Központ
 Saághy István Erdészeti Információs Központ
 Saághy István Erdészeti Információs Központ, Saághy pince
 Saághy István Erdészeti Információs Központ, kis tó befygyva

A Kékfestőház Szombathelyen:


Itt egy működő kékfestő üzem található, az 1900-as évek elejéről származó eszközökkel, a mintázógépük 1880-ban készült Berlinben, 400 nyomódúc tartozik hozzá. Előzetes egyeztetés alapján látogatható. 

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése